DIETY
Plan żywieniowo-treningowy zawiera:
- ogólne zalecenia żywieniowe,
- 7 unikalnych zbilansowanych jadłospisów rozpisanych na 3-5 posiłków,
- 7-dniowy podstawowy plan treningowy.
Uwzględnia aktualny stan zdrowia.
KONSULTACJE
Jeżeli potrzebujesz konsultacji przed zakupem diety lub w trakcie stosowania planu żywieniowo-treningowego, możesz skontaktować się z naszymi specjalistami.
Konsultacja odbywa się poprzez aplikację konferencyjną lub telefonicznie i trwa maksymalnie 30 minut.
Grupa 1
Aby rozwinąć opis kliknij w ikonkę z plusem
Dieta "zdrowe odżywianie"
dieta oparta na optymalnej dla danej osoby kaloryczności, zbilansowana pod kątem zawartości składników odżywczych takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witamin i minerałów, uwzględniająca ogólnie przyjęte zasady prawidłowego żywienia, zapewniająca dobre samopoczucie i zdrowie);
Dieta odchudzająca
dieta oparta o ujemny bilans energetyczny, zwiększająca spalanie kalorii oraz zmniejszająca ich spożycie, zapewniająca optymalny i zdrowy spadek masy ciała, jednocześnie tak skomponowana, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i mineralnych, dieta bazująca przede wszystkim na produktach naturalnych o niskiej kaloryczności, m.in. warzywach
Dieta zwiększająca masę ciała
dieta oparta o podwyższoną, w stosunku do aktualnych potrzeb danego organizmu, ilość kalorii spożywanych, zapewniająca optymalny przyrost masy ciała, uwzględniająca zdrowe produkty wysokoenergetyczne jak owoce suszone, orzechy, oleje
Grupa 2
Aby rozwinąć opis kliknij w ikonkę z plusem
Dieta dla kobiet w ciąży
dieta bazująca na ogólnie przyjętych zasadach prawidłowego żywienia zalecanych dla kobiet ciężarnych, rozszerzana o kolejne zalecenia żywieniowe w zależności od trymestru ciąży, zapewniająca odpowiednią podaż kalorii i optymalny przyrost masy ciała, oraz dostarczenie najważniejszych dla prawidłowego przebiegu ciąży składników mineralnych i witamin, w tym: kwasu foliowego, wapnia, żelaza, jodu, magnezu, witamin: A, D3, E, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Dieta w cukrzycy
dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych, bazująca na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym oraz niskim ładunku glikemicznym, zmniejszająca spożycie cukrów prostych, wspomagająca wyrównanie gospodarki węglowodanowej organizmu
Dieta w cukrzycy ciążowej
dieta zgodna z zasadami żywienia kobiet ciężarnych w zależności od trymestru ciąży, oparta na wymiennikach węglowodanowych, bazująca na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym oraz niskim ładunku glikemicznym, zmniejszająca spożycie cukrów prostych, wspomagająca wyrównanie gospodarki węglowodanowej organizmu, co jest niezwykle ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży
Dieta w insulinooporności
dieta bazująca na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym oraz niskim ładunku glikemicznym, zmniejszająca spożycie cukrów prostych, zapobiegająca wahaniom glukozy i insuliny, wspomagająca wyrównanie gospodarki węglowodanowej organizmu oraz obniżenie i utrzymanie prawidłowej masy ciała
Dieta w dnie moczanowej
dieta opierająca się na produktach ubogich w puryny, związki odpowiedzialne za gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie; zmniejszająca spożycie mięsa, ryb, roślin strączkowych oraz innych produktów sprzyjających rozwojowi choroby
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym / wysokich cholesterolach
dieta ograniczająca spożycie tłuszczu zwierzęcego oraz soli, oparta przede wszystkim na świeżych warzywach i owocach, produktach z pełnego ziarna, a także chudym mięsie i nabiale; dostarczająca odpowiednie ilości antyoksydantów i witamin z grupy B działających ochronnie na organizm, a w szczególności na mięsień sercowy
Odżywianie dzieci i młodzieży
diety oparte na ogólnie przyjętych zasadach prawidłowego żywienia zalecanych dla dzieci i młodzieży w wieku 0-18 lat oraz na aktualnych Normach Żywienia, zapewniające odpowiednią podaż kalorii i utrzymanie właściwej masy ciała, oraz dostarczenie najważniejszych dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu składników odżywczych, mineralnych i witamin, w tym m.in.: pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu, witamin: A, D3
Grupa 3
Aby rozwinąć opis kliknij w ikonkę z plusem
Dieta w chorobie Hashimoto
dieta bazująca na produktach poprawiających pracę tarczycy oraz zmniejszających toczący się w organizmie proces zapalny, jednocześnie obniżająca i/lub utrzymująca prawidłową masę ciała; zapewniająca odpowiednią podaż jodu, selenu, żelaza, cynku, a także błonnika pokarmowego – kluczowych „wspomagaczy” leczenia żywieniowego; ograniczająca spożycie produktów wolotwórczych takich jak rośliny strączkowe, czy warzywa kapustne
Dieta po zawale mięśnia sercowego
dieta lekkostrawna, ograniczająca spożycie produktów wzdymających, ciężkostrawnych, zmniejszająca podaż tłuszczów i soli kuchennej, bazująca na świeżych pełnowartościowych potrawach dostarczających wszelkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin zapewniających szybki powrót do zdrowia i poprawę kondycji fizycznej
Dieta po udarze/wylewie
dieta zbilansowana pod kątem zawartości składników odżywczych, mineralnych i witamin, o zmienionej konsystencji – dostosowanej do możliwości chorego, o optymalnej i indywidualnie dopasowanej kaloryczności zapobiegającej niedożywieniu, stopniowo rozszerzana i modyfikowana w miarę poprawy stanu zdrowia
Dieta w chorobach nerek/wątroby/żołądka
dieta lekkostrawna, bazująca na produktach nie obciążających chorych narządów, ograniczająca spożycie potraw wzdymających, ciężkostrawnych; pełnowartościowa, o odpowiedniej zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów, o zmniejszonej ilości błonnika pokarmowego
Dieta w chorobach jelit (zespół SIBO, zespół jelita nadwrażliwego, wrzodziejące zapalenie okrężnicy)
dieta opierająca się przede wszystkim na odpowiednio dobranych węglowodanach, dostosowana do konkretnej jednostki chorobowej, zależna od postaci choroby: biegunki/zaparcia oraz stanu jelit, bazująca na produktach pobudzających lub osłabiających perystaltykę jelit; zapewniająca odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych dla prawidłowej pracy jelit składników pokarmowych, zapobiegająca wyniszczeniu organizmu
Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
dieta zgodna z zasadami prawidłowego żywienia, eliminująca produkty odpowiedzialne za wywoływanie alergii i nietolerancji pokarmowych u danej osoby, oparta o pełnowartościowe zamienniki produktów wykluczonych
Odżywianie w trakcie procesu odchudzania dzieci, młodzieży
dieta oparta na ogólnie przyjętych zasadach prawidłowego żywienia zalecanych dla dzieci i młodzieży w wieku 0-18 lat jednocześnie uwzględniająca zasady diety odchudzającej dla danego przedziału wiekowego; zapewnia dostarczenie optymalnej podaży kalorii pozwalającej na zdrowy spadek masy ciała, oraz dostarczenie najważniejszych dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu składników odżywczych, mineralnych i witamin, w tym m.in.: pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu, witamin: A, D3
Odżywianie oparte na wynikach badań genetycznych
dieta dokładnie określająca rodzaj optymalnych do spożywania dla danej osoby produktów, zbilansowana pod kątem zawartości składników pokarmowych, zapewniająca zdrowie i dobre samopoczucie
Odżywianie w chorobach nowotworowych
dieta maksymalnie ograniczająca spożycie cukrów prostych, bogata w substancje ochronne dla organizmu – antyoksydanty, zapewniająca odpowiednią podaż kalorii oraz wszystkich niezbędnych składników pokarmowych; bazująca przede wszystkich na świeżych warzywach i żywności naturalnej, nieprzetworzonej
Dieta dla osób aktywnych fizycznie
dieta oparta na ogólnie przyjętych zasadach prawidłowego żywienia zalecanych dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, skomponowana w sposób zindywidualizowany, uwzględniająca ilość i rodzaj uprawianej aktywności, poprawiająca wydolność i ogólną formę danej osoby, zapewniająca odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych, witamin i minerałów)
Inne, nie wymienione diety specjalistyczne
diety dostosowywane do określonej jednostki chorobowej, zbilansowane i pełnowartościowe, eliminujące produkty niewskazane w danej chorobie; np. dieta ograniczająca spożycie miedzi w chorobie Wilsona